Skriv Ut

Fyn Runt


Maja Svensson seglade sin första segling med Atene under Fyn Runt och har skrivit en reseberättelse.

Från skärgårdens hjärta, Skärhamn, la vi ut med M/S Atene i strålande sol en julidag. Dagen bjöd på en introduktion i seglingens grunder. I lätt bris kryssade vi oss ut mot Kattegatt genom Bohusläns skärgård. En elev mönstrade på lite senare på kvällen i en liten hamn utanför Göteborg, inte helt utan lite spänning. Atene kunde nämligen inte förtöja i hamnen eftersom det var för grunt. Som tur var kom en liten norskflaggad båt förbi som kunde hämta upp vår sista ankommande elev och man fick dra upp honom ombord på Atene.

Vi var alla ombord för att lära oss segla och för att delta i regattan Fyn Runt. På vägen ner till vår första anhalt Korsör bjöds vi på vackra solnedgångar, vindstiltje, nattsegling och sälar och tumlares lek i soluppgången. Värmeböljan intog havet och vi anlände till Korsör. Där låg redan de andra träskutorna och trängdes i hamnen. Ett trettiotal hundraåriga träskutor deltog i Fyn Runt, de flesta var danska, men det fanns även några tyska och svenska.

Sjöspråket snurrade i huvudet men instruktörerna Linnéa, Klara, Lars och Fredrik kunde alltid förklara för mig vad som skulle hända härnäst. Alltid med ett leende på läpparna. Att hissa segel kunde vara svårt och tungt när man inte visste tekniken. Att beslå toppsegel blev lite av min favorit. Visst tog det kanske en och en halv timme innan jag klev ner på däck igen men visst var det lite av charmen? Att allt görs för hand och i nära samarbete de andra.

Det var nytt för mig att man kan stå 16 meter upp i masten en hel dag och följa det hela från ovan, att man lärde känna varandra dubbelt så snabbt till havs som på land, att Atenes kockar Jenny-Ann och Paula lagade så ljuvligt god mat, att man inte kunde se land längst därute i Kattegatt och att man sov så gott trots att några snarkade i kör.

Varje kväll förtöjde vi i de danska pittoreska hamnarna Middelfart, Faaborg och slutligen Svendbord där ju Atene för övrigt är byggd. En del gick ombord och hälsade på de andra skutorna och gjorde sig förstådda på danska och tyska. Vi välkomnade även nyfikna besökare på Atene. Några danska pubar besöktes också på vägen. Solen sken varje dag och under regattan seglade vi i lätt bris och ibland helt vindstilla. Sista tävlingsdagen blev en jämn kamp om tredjeplatsen mellan Atene och Lille Dan. Strax innan målgång gick Lille Dan upp bredvid oss. Alla stod tysta och lät vinden göra arbetet. Först när domaren meddelade att Atene kom före Lille Dan jublande vi ombord! Atene blev totalt 4:a utav 7 i den stora klassen.

Sista kvällen deltog hela besättningen på avslutningsmiddagen i Svendborg med de övriga skutorna. Solbrända och fulla av fina intryck njöt vi av sista kvällen tillsammans. Det rådde en mycket god stämning ombord på Atene och vi kände alla en stor tacksamhet och beundran till våra befäl som pedagogiskt styrde, instruerade och berömde oss elever under hela seglatsen. Seglatsen blev en underbar upplevelse och jag ska verkligen fortsätta segla efter detta.

- Maja SvenssonHar nyss sponsrat

Sak i trä

Tjörns Sparbank

BEKAB

Penselgrossisten

Ranab

Transas

MCT Brattberg

International

SeaIT

Tudor

Jotun